< Terug

Wandelroute

 

GR-15 : Van station Spa naar station Aywaille via Ninglinspo (24km)

 

Een afdrukbare PDF-versie van de wandelroute vind je lager op deze pagina.

 

Dit is een pittig tochtje waarvoor je best de hele dag uittrekt. De ondergrond in Ninglinspo bevat veel rotsen, stevig schoeisel is dus noodzakelijk. Zorg voor voldoende eten en drinken want de horeca is nog steeds dicht. In Aywaille zijn er take-away eetgelegenheden zoals een frituur, een pita-bar en een pizzeria.

 

Wij beschrijven de wandeling van Spa naar Aywaille omdat je dan meer daalt dan stijgt. Uiteraard is het evengoed mogelijk om de wandeling in de andere richting te stappen.

 

Spa bereiken per trein
Vanuit zowat overal in Vlaanderen kan je 1x per uur vertrekken, met één of meerdere overstaps. Bekijk je mogelijkheden op de website van de NMBS of met de NMBS-app.

Zo goed als altijd moet je overstappen in het station van Verviers-Central, de wachttijd hier kan oplopen tot een halfuur. Tijd die je kan doodslaan door even rond te lopen in het monumentale station uit 1930.

Op de voorgevel zijn de bas-reliëfs zeker een blik waard : hierop toont men al de trage vormen van vervoer waar de mens het mee moest stellen voor de trein uitgevonden was. Eéntje laat ook zien hoe de schildpad het dankzij de trein kan winnen van de haas.

Keuzestress

 

Van het station Spa aansluiten op het GR-pad
Verlaat het station van Spa, draai rechtsaf en wandel de Rue Alphonse Jacques in. Deze loopt direct links van het spoor. Als je hier even omkijkt zie je de grote bottelarij van de Spa-waters.

Keuzestress

Na 300m steek je naar rechts de spoorweg over. Vanaf nu kan je de rood-witte tekens van de GR volgen. Het eerste teken vind je vlak na de spoorweg aan de linkerkant. 200m na de spoorwegovergang moet je linksaf beginnen aan een matige klim.

Keuzestress

Het eerste deel van de wandeling (tot in het dorpje Winamplanche) loopt de GR-15 die wij volgen samen met de GR-5. Het kan dus geen kwaad als op sommige punten enkel GR-5 (en niet GR-15) wordt aangegeven.

Voor de overgrote meerderheid van de merktekens die je onderweg tegenkomt wordt er gewerkt met de eenvoudige horizontale rode en witte streep, zonder vermelding van het GR-nummer.

Keuzestress

 

Het volstaat nu deze rood-witte merktekens te volgen tot in Aywaille. Dat is makkelijker geschreven dan gewandeld natuurlijk 🙂

Klik hieronder voor de volledige routebeschrijving en kaartjes in afdrukbaar formaat (PDF).

Keuzestress

Bezoek de website van Grote Routepaden voor moderne hulpmiddelen zoals GPX-files en dergelijke…

 

Aankomst in Aywaille

Zodra je de brug over de Amblève bent overgestoken kom je langs enkele winkels en eetgelegenheden.

Hier is zeker iets te koop waarmee je weer op krachten kan komen na de zware maar gevarieerde tocht.

Vanaf de brug tot aan het station is er nog 450m te wandelen.

Keuzestress

 

Treinen uit Aywaille
Vanuit Aywaille vertrekt er in de week 1x per uur een trein, in het weekend slechts 1x om de twee uur. Er moet altijd overgestapt worden in Liège-Guillemins.

Bekijk de mogelijkheden op de website van de NMBS of met de NMBS-app.

 

< Terug

Keuzestress