Slovenië – Kroatië voor Wij Weg 2023

Wij Weg
Slovenië–Kroatië
Van zondag 4 tot en met dinsdag 13 juni 2023 (10d/9n)


 

De reis verloopt met de bus, verblijf in ***- en ****-hotels in halfpension, volledig begeleid.

 

Zondag 4 juni ; geschatte wandelafstand 1,5 km, eerder vlak – geschatte rijafstand 550 km

Vertrek bij Conny Cars. Heenreis deel 1 doorheen Duitsland langs Aachen, Köln en Frankfurt naar Aschaffenburg. Hier brengen we een bezoek aan de tuinen van het kasteel Johannisburg met als meest opmerkelijk element het Pompejanum : dit is een kleurige replica van een villa uit het Romeinse Pompeï, een fantasietje gebouwd in opdracht van Koning Lodewijk I van Beieren.

Via Würzburg bereiken we het begin van de Romantische Strasse en volgen deze tot in Rothenburg ob der Tauber voor 2 nachten logies.


 

Maandag 5 juni ; geschatte wandelafstand 5 km, eerder vlak – geschatte rijafstand 0 km

We brengen de dag door in Rothenburg ob der Tauber, vanuit ons hotel op wandelafstand van het centrum. In de voormiddag gegidste rondleiding door dit typisch Duits vakwerkstadje met prachtig historisch centrum en veel opmerkelijke kleurrijke gebouwen. Wandeling over de bewaarde stadsmuren.

In de namiddag vrije tijd voor een optioneel bezoek aan het Middeleeuwse misdaadmuseum of voor kerstshoppping (ja, ook in juni…) bij Käthe Wohlfahrt.


 

Dinsdag 6 juni ; geschatte wandelafstand 2 km, vlak – geschatte rijafstand 730 km

We maken het tweede deel van onze heenreis. Door Beieren en via München bereiken we Oostenrijk bij Salzburg. Vervolgens doorkruisen we de Tauern-alpen via de indrukwekkende A10-snelweg met talrijke viaducten en tunnels. Kort na Villach steken we de grens met Slovenië over door de Karawanken-tunnel.

We houden halt in Radovljica, klein stadje met een goed bewaarde Middeleeuwse kern.

Hier brengen we een bezoek aan het Sivec-huis en kunnen eventueel proeven van het lokale Lectar-gebak.

Vervolgens rijden we verder het land in en bereiken ons hotel in Postojna waar we inchecken voor 2 nachten.


 

Woensdag 7 juni ; geschatte wandelafstand 1,5 km op en neer in de grot, 3 km vlak – geschatte rijafstand 125 km

Na het ontbijt bezoeken we de grotten van Postojna. Een treintje rijdt ons ongeveer 2km diep de ondergrond in waarna we een geleide wandeling door het mooiste deel van het grottenstelsel maken. Aan het einde van de wandeling zien we in grote aquaria de grottenolm, een salamandersoort die enkel hier voorkomt.

Na de vrije lunch rijden we naar Lipica. Hier bezoeken we de historische stoeterij van de Lippizaner-paarden. Het is uit deze streek dat de Oostenrijkers de sierlijke witte paarden haalden waarmee ze in de Hofburg van Wenen dagelijks shows geven.

Door de mooie Vipava-vallei rijden we tenslotte naar het dorpje Slap. Hier worden we bij de wijnmaker Zorz verwacht voor een uitgebreide en verzorgde proeverij van hun schuimwijn, witte wijn en rode wijn, samen met wat kaas en ham uit de streek.

 

Tenslotte rijden we vrolijk terug naar ons hotel in Postojna.


 

Donderdag 8 juni ; geschatte wandelafstand 4 km, vlak – geschatte rijafstand 170 km

Na ontbijt en check-out rijden we naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Lang voor andere Europese hoofdsteden werd hier reeds beslist om een uitgebreide zone van hetj historisch centrum autovrij te maken, de stad won hiermee heel wat prijzen. De bus zet ons af vlakbij het centrum en we maken een geleide wandeling.

Opvallend in de stad zijn de speciale zuilen van de architect Joze Plecnik op de bruggen en in de grote markthal. Hij bouwde ook de nationale bibliotheek uit een mengeling van bakstenen en Romeinse stenen gerecycleerd uit oude tempels.

Vrije lunch in de stad.

Interessant is ook het Sloveense parlementsgebouw, een mooi voorbeeld van de socialistisch realistische architectuur uit het Joegoslavisch tijdperk. Langs de rivier Ljubljanica liggen heel wat leuke terrasjes om ons bezoek aan de stad op een gezellige manier af te sluiten.

In de namiddag rijden we terug naar het zuiden en bereiken de Sloveense kust bij Portoroz. Hier checken we in voor 3 nachten, in een hotel vlakbij zee en met een zwembad.


 

Vrijdag 9 juni ; geschatte wandelafstand 5 km vlak, 1 km op en neer – geschatte rijafstand 210 km

Na het ontbijt rijden we naar de grens met Kroatië en maken een daguitstap door de provincie Istra.

Onze eerste bestemming is de stad Pula op de zuidelijke punt van het schiereiland. Hier wacht een gids ons op om een bezoek te brengen aan het Amfitheater en voor een wandeling langs de andere Romeinse overblijfsels (tempels, mozaïeken,…) in het stadscentrum.

Vrije lunch in de stad.

Daarna rijden we naar Rovinj, één van de mooiste kustplaatsjes van Kroatië, met het oude stadscentrum gelegen op een schiereland en een steile heuvel. We klimmen langs de pittoreske steegjes met kunstgalerijen en speciale winkels naar de Sint-Eufemia-kerk op de top. Het uitzicht over de Adriatische Zee en de vele eilanden voor de kust is hier fenomenaal.

Aan de campanile van de kerk is goed te zien dat Rovinj van oorsprong een Venetiaanse stad was. Ook vandaag is hier nog 20% van de bevolking Italiaanstalig.

We sluiten de dag af op één van de gezellige terrasjes in de haven.

Daarna rijden we terug naar ons hotel in Portoroz.


 

Zaterdag 10 juni ; rustdag

Vandaag nemen we een rustdag aan zee, we kunnen verpozen aan het zwembad of in een ligstoel op het rotsstrand.

Of er kan gewandeld worden naar het stadje Piran (3,6 km heen- en terug).

Of naar het levendige Portoroz (5,5 km heen- en terug) waar er veel winkels zijn en ook een breder stuk zandstrand.


 

Zondag 11 juni ; geschatte wandelafstand 1 km, op en neer in kwikzilvermijn – geschatte rijafstand 280 km

We verlaten al vroeg het hotel en rijden terug naar het noorden van Slovenië.

In de voormiddag brengen we een bezoek aan de oude kwikzilvermijn van Idrija. Compleet uitgerust met mijnwerkerspak en -helm lopen we door de gangen waar nog tot in de jaren ’60 kwikzilver werd gewonnen.

Daarna rijden we dichtbij de grens met Italië en langs de rivier Soca. Deze rivier is bekend voor de diepblauwe kleur van het water, het is een heel mooie vallei. Het gebied is qua geschiedenis goed vergelijkbaar met onze eigen Westhoek : in de eerste Wereldoorlog vochten Italië en Oostenrijk-Hongarije hier een lange loopgravenoorlog uit.

Tegen de avond bereiken we de stad Bled aan het gelijknamige meer. Check-in in ons hotel voor een verblijf van 1 nacht.


 

Maandag 12 juni ; geschatte wandelafstand 2 km, vlak – geschatte rijafstand 450 km

Ontbijt in ons hotel, check-out en inladen van onze bagage in de bus. Daarna wandelen we naar de oever van het meer en varen met de traditionele Pletna naar het Maria-Hemelvaart-eiland.

Daarna vertrekken we huiswaarts en rijden vandaag nog tot in Augsburg in Duitsland. Check-in voor 1 nacht.


 

Dinsdag 13 juni ; geschatte wandelafstand 0 km – geschatte rijafstand 730 km

Vandaag rijden we verder naar huis via Stuttgart, Saarbrücken en Luxemburg. Voor de middagpauze houden we halt in Hauenstein, in het winkelcentrum Schuhmeile (gespecialiseerd in schoenen). Hier zijn enkele gelegenheden waar een snelle middagsnack verkrijgbaar is… zodat er ook nog een klein beetje tijd overblijft om te shoppen 🙂