Tot in 1989 liep er een IJzeren Gordijn van noord naar zuid door Europa en dus ook dwars door Duitsland. Het vormde de grens tussen West-Duitsland(BRD) en Oost-Duitsland(DDR) in de periode van de Koude Oorlog.

Soundtrack : het volkslied van de DDR.

De overheid van de DDR ging heel ver in haar maatregelen om haar inwoners binnen te houden, denk hierbij bijvoorbeeld aan de bouw van de Berlijnse Muur in 1961.

Maar er was ook nog hun andere grens met West-Duitsland, meer dan 1300km lang. Een muur was hier (gelukkig) niet haalbaar. Wel riep de DDR-leiding een strook land langs die grens (soms tot 2km breed) uit tot “Sperrgebiet”, gebied waar geen mens mocht komen behalve de soldaten van de grensbewaking.

Diezelfde strook land staat vandaag bekend als “Grüne Band” en loopt vanaf het strand van Priwall (nabij Lübeck) in het noorden tot aan de grens met Tsjechië (nabij Hof) in het zuiden. De natuur is hier gedurende 50 jaar Koude Oorlog ongestoord haar gang kunnen gaan. Dit levert ons vandaag enkele uitzonderlijke natuurgebieden op waar het mooi wandelen en fietsen is.

 

Talrijke interessante musea en herdenkingsplaatsen geven een goed inzicht over hoe de streek leefde in de tijd van het IJzeren Gordijn : Hoe was de grens beveiligd ? Op welke manier kon er toch nog gevlucht worden ? Was er smokkel ? Hoe leefden de soldaten van de bezettende mogendheden (USA, Frankrijk, UK aan de ene kant, de Sovjetunie aan de andere kant) ? Welke absurde situaties ontstonden er door het grillige grensverloop ? etc. etc.

Een must voor wie geboeid is door de recente geschiedenis van Europa.

 

Geïnteresseerd om het zelf te gaan ontdekken ? Contacteer ons dan. Wij hebben enkele uitgewerkte voorstellen klaar liggen, duur 5 à 10 dagen, reis met eigen auto of met trein+huurauto.